Vi coachar Soleils medarbetare mot en sundare livsstil

Att medarbetarna mår bra är grunden till att de har kul på jobbet och orkar prestera. Soleil strävar efter balans i livet och har därför alltid satsat stort på friskvård. Vi på C/O You hjälper dem med hälsoprofilbedömningar och uppföljningssamtal, lägger upp individuella handlingsplaner och håller i träningspass.

– Vi ser C/O You som en helhetsleverantör av vår satsning på hälsa och välmående. De gör hälsoprofilbedömningar på våra medarbetare, har uppföljningssamtal och håller i träningspass med oss, berättar Lisa Sundén, HR-ansvarig, Soleil.

Individuell målsättning och uppföljning

Alla medarbetare på Soleil har möjlighet att få en hälsoprofilbedömning varje år om de vill. De fyller i en webbenkät om livsstil, som följs upp med frågor i ett hälsosamtal och därefter görs ett konditionstest på cykel. Utifrån resultatet gör vi en individuell handlingsplan tillsammans med personen där vi väljer ut önskade områden att arbeta med under året.

– Vi gör en gruppsammanställning av resultatet som vi presenterar för företagsledningen (anonymt). Vi tar dock fram en handlingsplan på individuell nivå och efter några månader har vi uppföljningssamtal för att stämma av hur det går. Meningen är att varje person ska hitta sin motivation och landa i vilka områden de vill utveckla, förklarar Jenny, C/O You.

Personliga mål höjer motivationen 

Alla var inte intresserade av att få en hälsoprofilbedömning det första året, men vid andra omgången hade intresset ökat.

– Det blev skillnad på resultatet. De som gjorde kontrollen i första omgången har pratat om det och då har fler blivit nyfikna, så vi såg en tydlig förbättring mellan 2017 och 2018. Det känns bra att vi erbjuder detta. Om vi kan få friskare medarbetare är det väldigt värdefullt och kanske kan vi till och med förebygga ohälsa, menar Per Johansson, vd, Soleil.

Genom att individanpassa handlingsplaner för var och en ökar chansen att fler faktiskt utnyttjar sitt friskvårdsbidrag och att de lever mer hälsosamt.

– Jag blir utmanad att sätta lite obekväma mål eftersom det är någon följer upp det jag säger att jag ska göra. Det blir en motivation för mig att hålla igång, känner Lisa.

 Prioriterar balans i livet

Soleil prioriterar balans i livet och vill att både företaget och medarbetarna ska må bra. Det har alltid varit självklart för dem och med hjälp av C/O Yous tjänster ökar förutsättningarna för att nå målet.

– Vi vill ha en arbetsplats där folk mår bra, har energi, är glada och pigga. Det behövs en buffert av energi för att klara den ganska stressiga livsstil som många har. Därför är det viktigt att förebygga hälsoproblem och sjukfrånvaro, säger Per.

Gruppträning tillsammans varannan vecka

Varannan vecka hyr Soleil en gruppträningssal där Carola på C/O You håller i olika gruppträningsklasser på lunchen för alla som vill.

– Vi har till exempel testat tabata och cirkelträning. Det brukar variera mellan styrketräning och konditionsträning. Vi har blivit fler och fler eftersom de som deltagit pratat så gott om träningspassen. Detta smittar av sig med energi och glädje – vi har väldigt roligt när vi gör detta tillsammans, tycker Lisa.

Vi har även hållit löpgrupper med Soleil. Inför Blodomloppet i augusti kommer vi att ha två olika grupper. I den ena gruppen börjar vi att promenera och har målsättningen att kunna jogga fem km i lugnt tempo. Sedan finns det en annan nivå för dem som vill springa snabbare.

– Detta ska inte vara en satsning bara för dem som gillar att träna. Det är minst lika viktigt att komma igång som att förbättra sig, menar Carola.

Hälso-AW inspirerade till nyttigare kost

Att förändra en livsstil är ett långsiktigt arbete. Det handlar inte bara om snabba resultat, utan om vanor som påverkar oss varje dag.

– Jag gillar att C/O You bidrar med många olika delar. Det gäller inte bara träning, utan de håller även föreläsningar. De arrangerade till exempel en hälso-AW där vi fick inspiration till att laga mat med mer näring och som man blir pigg av. Vi såg en stor skillnad efter det i fikarummet. Många fler hade med sig mellanmål och gröna smoothies. Mer frön och nötter har jag också sett här på kontoret, säger Lisa.

Medarbetarna får välja hur de vill spendera friskvårdsbidraget

Utöver hälsoprofilbedömningar och gemensamma aktiviteter får medarbetarna 5 000 kronor per person och år i friskvårdsbidrag. De väljer själva hur de vill använda detta.  För vissa kan det till exempel vara mycket viktigt att det finns någon att prata med.

– C/O You tar även hand om samtal eller coachning med medarbetare som behöver det, berättar Lisa.

Tack vare de samarbeten vi på C/O You har kan vi rekommendera andra experter och förmedla kontakter beroende på vilka behov vi ser.

– C/O You passar oss bra som partner. De är väldigt serviceinriktade, lyhörda och flexibla. Och de jobbar nära oss och kommer med förslag på aktiviteter, det är uppskattat, avslutar Per.

 


Boka här